Про те, що це - надзвичайно смачний і популярний сьогодні суперфуд, говорити не варто. Але зате користь арахісової олії для організму - відмінний привід для такого пізнавального матеріалу.
Чим корисна арахісова олія і як її вживати
Застосування арахісової олії в помірних кількостях і як частини загальної здорової дієти може забезпечити наступні переваги:
1. Підтримка спортсменів.
Чим корисна арахісова олія в даному випадку? Все просто - завдяки своєму висококалорійному змісту вона є простим способом збільшити калорійність і споживання ненасичених жирів, амінокислот і білка.
2. Контроль рівня цукру в крові.
Говорячи про користь арахісової олії, можна зробити висновок, що це - цілком низьковуглеводна їжа, в складі якої є багато жирів і білків, а також клітковини. Продукт є хорошим джерелом магнію, необхідним людям з цукровим діабетом.
3. Зниження ризику розвитку захворювань молочної залози.
В тому числі, якщо в анамнезі родичів є подібні захворювання, арахісова олія - відмінна профілактика. Є потужним антиоксидантом.
4. Здоров'я серця.
Моно- і поліненасичені жирні кислоти, ніацин, магній, вітамін Е і їх співвідношення, доведено, позитивно впливають на здоров'я серцевого м'яза.
Арахісова олія: склад і користь для організму
Арахісова олія забезпечує достатню кількість білка, поряд з необхідними вітамінами і мінералами, такими як калій, цинк і магній.
Корисні властивості арахісової олії і користь, яку вона несе: поживні речовини, мінерали і вітаміни в 20 грамах (2 ст. л)
Білок. При рекомендованих дієтичних нормах 46 г для жінок і 56 г для чоловіків продукт містить близько 7 грамів білка.
Магній. 57 мг цієї речовини при потребі, в середньому, від 300 до 400 мг на добу. Саме цей мінерал бере участь в 300 хімічних процесах організму - що добре для нервової системи, зв'язки, серця та інше.
Фосфор. Кожна порція містить 107 мг фосфору, що становить близько 15,3% від норми в 700 мг для дорослих. Фосфор допомагає організму синтезувати повноцінні клітини, сприяє виробленню енергії, що пояснює властивості арахісової олії надавати бадьорості.
Цинк. 0.85 мг цинку - це 7,7% від добової дози в 11 мг для чоловіків і 10,6% від норми 8 мг для жінок. Цинк потрібен для імунітету, синтезу еластину і колагену і утворення ДНК.
Ніацин. 4,2 мг ніацину на порцію при нормі споживання на добу від 14 до 16 мг. Він покращує травлення і нервову функцію, а також допомагає виробляти енергію.
Вітамін В6. 0.17 мг - олія плодів арахісу забезпечує майже 14% від норми для дорослих (1,3 мг). Вітамін B6 відіграє роль в більш ніж 100 ферментних реакціях в організмі і необхідний для формування імунітету і здоров'я серця. До слова, саме цей компонент пояснює і користь арахісової олії для волосся.
Жирнокислотний склад арахісової олії - це 3,05 г насичених жирів, що становить 23,5% від рекомендованого щоденного споживання. Продукт також містить 152 мг натрію, що становить 10% від орієнтовної добової дози (приблизно 1 500 мг для дорослих).
Хімічний склад арахісової олії: зміст в 20 грамах
Калорії |
188 |
Білок |
7,02 гр |
Насичені жири |
3,05 гр |
Мононенасыщенные жиры |
6,63 гр |
Поліненасичені жири |
3,63 гр |
Вуглеводи |
7,67 гр |
Клітковина |
1,80 гр |
Цукор |
2,08 гр |
Кальцій |
17 мг |
Залізо |
0,69 мг |
Магній |
57 мг |
Фосфор |
107 мг |
Калій |
189 мг |
Натрій |
152 мг |
Цинк |
0,85 мг |
Ніацин |
4,21 мг |
Вітамін В6 |
0,18 мг |
Вітамін Е |
1,90 мг |
Арахісовеа олія: шкода
Олія арахісу - досить алергенний продукт, який може викликати підвищення гістаміну. Якщо ви ніколи не спостерігали нетипових реакцій, її можна вживати. Вводити у раціон поступово, невеликою кількістю і стежити за реакцією організму. При сумнівах - проконсультуйтеся зі своїм лікарем і здайте аналіз на алергопроби.
Підсумуємо, чим добра арахісова олія
По суті, арахісова олія є універсальним джерелом корисних речовин. Вживаючи олію регулярно і помірно, ви зможете заповнити основні дефіцити і при цьому не відмовляти собі у смачній добавці до раціону.
Вживати олію арахісу в їжу можна з кашами, як додатковий компонент смузі, самостійно, в якості олії для салатів, як основу для соусу і т.д. Важливо співвідносити кількість продукту з його досить високо калорійністю. А також важливо пам'ятати, що олії холодного віджиму не можна піддавати термічній обробці.
Наше здоров'я в наших руках!