Автор: Олена Костюк - Нутріціолог, Експерт зі Здорового Харчування
«Королева усіх олій» - саме таким сильним епітетом супроводжують олію кунжуту. А все тому, що її користь як для здоров'я в цілому, так і для захворювань шлунка - неоціненна.
Не тільки для шлунка - супутня позитивна дія проявляється і на здоров'ї кишечника. Так, наприклад, при внутрішньому прийомі вам вдасться значно знизити прояви виразкового коліту, хвороби Крона, порушення моторики і СРК (синдрому подразненого кишечника).
Хімічний склад кунжутної олії
Основні компоненти продукту - кислоти: стеаринова, арахідонова, пальмітинова, олеїнова та інші. Всі вони відносяться до класу полі- і мононасичених жирних кислот (ПНЖК і МНЖК). Також в складі є цінний вітамін К, який контролює роботу органів шлунково-кишкового тракту, і вітамін Е, відомий своїми антиоксидантними властивостями.
Але унікальні елементи, що практично не містяться в нашій їжі - сезамін, сезамол і сесамолін - і є тими антиоксидантами, які запобігають онкології і знімають запалення.
Кунжутна олія для шлунка: 3 цінних властивості, якими пояснюється користь при гастриті
- Високий вміст антиоксидантів
Кунжутна олія містить сезамол і сезамінол, два антиоксиданти. Це речовини, які допомагають зменшити процес пошкодження клітин, викликаний вільними радикалами. Отже, кунжутна олія при гастриті з підвищеною кислотністю і низьким її вмістом надасть позитивний ефект і попередить розвиток хвороби.
- Найсильніші протизапальні можливості
За рахунок свого унікального складу кунжутна олія при гастриті знижує запальні маркери, в тому числі вироблення оксиду азоту, властиве ерозійному типу захворювань. Таким чином регулярний прийом олії кунжуту позитивно позначиться на цілісності слизової - вона сприяє загоєнню будь-яких пошкоджень і виразок.
- Збалансований склад жирів
Прийом цього продукту дозволить забезпечити добову потребу організму жирами, які беруть участь і в синтезі білка, і в кліткотвореніі, особливо - слизових. У складі кунжутної олії для шлунка міститься 82% ненасичених жирних кислот (Омега-6).
Зверніть увагу: самолікування не рекомендується особам, схильним до будь-яких проявів алергічних реакцій. Компоненти олії насіння кунжуту можуть викликати індивідуальну непереносимість, обов'язково проконсультуйтеся зі своїм лікуючим лікарем перед застосуванням.
Кунжутна олія при панкреатиті
Протизапальні властивості і здатність позитивно впливати на рівень глюкози в крові - підвищуючи знижений і знижуючи високий - говорять про користь використання продукту при запаленні підшлункової залози. Олія кунжуту діє у багатьох напрямах, зупиняючи запальний процес і нормалізуючи роботу органу, від якого залежить і переварювання їжі, і засвоюваність корисних речовин.
Спосіб застосування кунжутної олії
Прийом кунжутної олії при хронічному панкреатиті і гастриті повинен здійснюватися не менше ніж за півгодини до прийому їжі. Оля надає обволікаючу і протизапальну дію. Також не слід перевищувати рекомендовану дозу. Вказану нижче добову норму потрібно розподілити на два-три прийоми:
Дітям старше 14-ти років і дорослим - 15 мл (3 чайні ложки)
Дітям з 7 до 12 років - 5 мл (1 чайна ложка)
Дітям до 6 років - 5 крапель (піпетка або 0,5 чайної ложки).
Ми намагаємося відповісти на всі виникаючі у вас питання. У тому числі і розповідаємо, чи можна кунжутну олію при панкреатиті, які ще цінні властивості є у цього продукту і як його застосовувати. Надихайтеся і вірте в силу природи для здоров'я разом з нами!