Гарбузова олія в кулінарії: коли хочеться смачненького
Цей продукт є справжнім вітамінним скарбом, що активно використовується в кулінарії. На гарбузовій олії не можна смажити. Але можна додавати в салати, заправки, перші та другі страви, соуси і т.д. Воно відрізняється приголомшливим ароматом і відмінним смаком, покращує блюдо, робить його кориснішим. Пропонуємо до вашої уваги кілька рецептів, які точно нікого не залишать байдужим.
Купити гарбузову олію
Різноманітні салати
Грибний салат
Нам знадобиться:
✓ свіжі печериці або білі гриби 0,5 кг
✓ помідори 300 г
✓ салат листовий 100 г
✓ очищене насіння гарбуза 50 г
✓ гарбузова олія 3 ст. л.
✓ арахісова або гірчична олія 100 мл
✓ столовий оцет 1 ст. л.
✓ часник 3 зубчики
✓ соєвий соус 2 ст. л.
✓ базилік та кріп за смаком
✓ перець та сіль за смаком
Приготування:
1. Ретельно промийте гриби, наріжте маленькими смужками, обсмажте на арахісовій або гірчичній олії.
2. Помідори нарізати маленькими кубиками. Часник подрібнити, насіння поштовхти.
3. Салат порвіть на шматочки, а зелень мілько подрібнити.
4. Змішайте гарбузову олію, соєвий соус та оцет.
5. З'єднайте інгредієнти, заправте, поперчіть та посоліть.
Такий салат оптимальний як для повсякденного приготування, так і для урочистого заходу. Він смачний та ароматний, а головне корисний та дієтичний. Підходить людям, які бажають позбутися зайвих кілограмів.
Салат для чистки
✓ зелена редька 300 г
✓ морква 100 г
✓ цибуля 100 г
✓ зелений горошок 200 г
✓ гарбузова олія 60 мл
✓ столовий оцет
✓ петрушка, кріп за смаком
✓ перець, сіль за смаком
Приготування:
Цибулю треба замаринувати. Для цього поріжте кільцями, додайте оцет, трохи солі та цукру, і залиште на 15-20 хв. Почистіть моркву та редьку, промийте, наріжте тонкими смужками, посоліть, залиште на 30 хв. Подрібніть зелень. Злегка відіжміть овочі, додайте горошок, сіль, перець, зелень, заправте гарбузовим маслом.
Салат "Романтик" (на двох)
✓ набір салатної зелені
✓ стигла груша 1,5шт
✓ сир блакитний (добре з пліснявою) 100г
✓ горішки – волоські або улюблені за смаком
✓ гарбузова олія, сіль за смаком
Приготування: промити зелень, перемішати. Сир порізати невеликими шматочками, розкласти в перемішку зі шматочками груші. Горішки потовкти і розсипати зверху. Полити все гарбузовою олією. Сіль додати за смаком.
Сирий (на 4 порції)
✓ гарбуз 350 г
✓ очищені яблука 150 г
✓ лимонний сік 1 ст. л.
✓ сіль, перець, гарбузова олія за смаком
Приготування: очистіть яблука та гарбуз, натріть на тертушці, додайте лимонний сік, перець, сіль, перемішайте. Перед подачею приправте невеликою кількістю олії (можна не перемішуватись).
Перші страви з гарбузовою олією
Крем-суп із насінням
✓ гарбуз 250 г
✓ цибуля ріпчаста 70 г
✓ цибуля-шалот 25г
✓ вода 500 мл
✓ вершкове масло для смаження
✓ гарбузове насіння та масло, перець, сіль, сир «пармезан»
Приступаємо до приготування:
1. Цибулю обсмажити у вершковому маслі на розігрітій сковороді. Додайте м'якоть гарбуза, порізаного кубиками, залийте воду, приправте перцем і сіллю. Варити приблизно 20 хв.
2. Переходимо до густої частини. Наріжте дрібно гарбуз та цибулю-шалот. Посмажте окремо на вершковому маслі (поєднання цих смаків просто приголомшливе). Додайте перець та сіль. Відварену м'якоть гарбуза подрібніть за допомогою блендера або тертки.
Подача: на дно викладайте цибулю-шалот і гарбуз, пару скибочок сиру, залийте рідиною, посипте насінням, потім додайте гарбузову олію. Скибочки свіжого гарбуза використовуйте як декор.
Крем-суп на овочевому бульйоні (на 4 порції)
✓ гарбуз без насіння 400 г
✓ гарбузова олія 3 ст. л.
✓ овочевий бульйон 750 мл
✓ вершки 250 мл
✓ мелений кмин, перець, сіль, кріп
Приготування: наріжте гарбуз дрібними кубиками, додайте овочевий бульйон та вершки, приправте кропом, сіллю, кмином, перцем. Варити близько 20 хв.
Потім збийте блендером до виду пюре, за бажанням процідіть.
Порада: перед подачею бажано ще раз збити, заправити гарбузовою олією та насінням.
Оригінальні та незвичайні страви
Запечений гарбуз – «Гарбузовий рай»
Вам знадобиться:
✓ гарбуз невеликий
✓ олія з гарбузового насіння 2 ст.л.
✓ сіль, перець, мед за смаком
✓ гілочка розмарину
Приготування:
1. Почистити гарбуз, прибрати насіння та нарізати невеликими шматочками, товщиною приблизно 1см.
2. Змішати сіль, перець, мед та олію.
3. Шматочки гарбуза обмочуємо в соус і викладаємо на протизапікання. Для аромату зверху кладемо в петочку розмарину.
4. Випікати за 200 градусів.
Бутербродна намазка
✓ знежирений сир 250 г
✓ гарбузова олія 3 ст. л.
✓ сметана 1 ст. л.
✓ терті ядра гарбуза 50 г
✓ часник 1 зубчик
✓ перець, сіль
Усі інгредієнти слід висипати в ємність, перемішати за допомогою вінчика, приправити перцем та сіллю. Намазуйте масу на хліб та прикрашайте цільними зернами.
Брускети
✓ скибочки зернового або білого хліба 4 шт
✓ помідор 2 шт
✓ моцарелла пару скибочок
✓ гарбузова олія, базилік, оливки
Підсушіть хліб у тостері або в духовці. Наріжте помідор і моцареллу невеликими шматочками. Полийте хліб олією, зверху покладіть моцареллу, помідор, оливки, прикрашайте листочками базиліка. За бажанням додавайте маслини, крем-сир, кріп та будь-яку зелень.
Гарбузова олія підходить для різних страв. Найбільш популярними вважаються салати, адже він є оптимальним для всіх різновидів. Достатньо кілька столових ложок і страва стає не тільки смачнішою, а й кориснішою.
Експериментуйте, готуйте смачно та корисно!