Гарбузова олія в кулінарії: коли хочеться смачненького

Цей продукт є справжнім вітамінним скарбом, що активно використовується в кулінарії. На гарбузовій олії не можна смажити. Але можна додавати в салати, заправки, перші та другі страви, соуси і т.д. Воно відрізняється приголомшливим ароматом і відмінним смаком, покращує блюдо, робить його кориснішим. Пропонуємо до вашої уваги кілька рецептів, які точно нікого не залишать байдужим.

 Купити гарбузову олію

Різноманітні салати

Грибний салат

Нам знадобиться:

✓ свіжі печериці або білі гриби 0,5 кг

✓ помідори 300 г

✓ салат листовий 100 г

✓ очищене насіння гарбуза 50 г

✓ гарбузова олія 3 ст. л.

✓ арахісова або гірчична олія 100 мл

✓ столовий оцет 1 ст. л.

✓ часник 3 зубчики

✓ соєвий соус 2 ст. л.

✓ базилік та кріп за смаком

✓ перець та сіль за смаком

Приготування:

1. Ретельно промийте гриби, наріжте маленькими смужками, обсмажте на арахісовій або гірчичній олії.

2. Помідори нарізати маленькими кубиками. Часник подрібнити, насіння поштовхти.

3. Салат порвіть на шматочки, а зелень мілько подрібнити.

4. Змішайте гарбузову олію, соєвий соус та оцет.

5. З'єднайте інгредієнти, заправте, поперчіть та посоліть.

Такий салат оптимальний як для повсякденного приготування, так і для урочистого заходу. Він смачний та ароматний, а головне корисний та дієтичний. Підходить людям, які бажають позбутися зайвих кілограмів.

Салат для чистки

✓ зелена редька 300 г

✓ морква 100 г

✓ цибуля 100 г

✓ зелений горошок 200 г

✓ гарбузова олія 60 мл

✓ столовий оцет

✓ петрушка, кріп за смаком

✓ перець, сіль за смаком

Приготування:

Цибулю треба замаринувати. Для цього поріжте кільцями, додайте оцет, трохи солі та цукру, і залиште на 15-20 хв. Почистіть моркву та редьку, промийте, наріжте тонкими смужками, посоліть, залиште на 30 хв. Подрібніть зелень. Злегка відіжміть овочі, додайте горошок, сіль, перець, зелень, заправте гарбузовим маслом.

Салат "Романтик" (на двох)

✓ набір салатної зелені

✓ стигла груша 1,5шт

✓ сир блакитний (добре з пліснявою) 100г

✓ горішки – волоські або улюблені за смаком

✓ гарбузова олія, сіль за смаком

Приготування: промити зелень, перемішати. Сир порізати невеликими шматочками, розкласти в перемішку зі шматочками груші. Горішки потовкти і розсипати зверху. Полити все гарбузовою олією. Сіль додати за смаком.

Сирий (на 4 порції)

✓ гарбуз 350 г

✓ очищені яблука 150 г

✓ лимонний сік 1 ст. л.

✓ сіль, перець, гарбузова олія за смаком

Приготування: очистіть яблука та гарбуз, натріть на тертушці, додайте лимонний сік, перець, сіль, перемішайте. Перед подачею приправте невеликою кількістю олії (можна не перемішуватись).

 

Перші страви з гарбузовою олією

 

Крем-суп із насінням

✓ гарбуз 250 г

✓ цибуля ріпчаста 70 г

✓ цибуля-шалот 25г

✓ вода 500 мл

✓ вершкове масло для смаження

✓ гарбузове насіння та масло, перець, сіль, сир «пармезан»

Приступаємо до приготування:

1. Цибулю обсмажити у вершковому маслі на розігрітій сковороді. Додайте м'якоть гарбуза, порізаного кубиками, залийте воду, приправте перцем і сіллю. Варити приблизно 20 хв.

2. Переходимо до густої частини. Наріжте дрібно гарбуз та цибулю-шалот. Посмажте окремо на вершковому маслі (поєднання цих смаків просто приголомшливе). Додайте перець та сіль. Відварену м'якоть гарбуза подрібніть за допомогою блендера або тертки.

Подача: на дно викладайте цибулю-шалот і гарбуз, пару скибочок сиру, залийте рідиною, посипте насінням, потім додайте гарбузову олію. Скибочки свіжого гарбуза використовуйте як декор.

Крем-суп на овочевому бульйоні (на 4 порції)

✓ гарбуз без насіння 400 г

✓ гарбузова олія 3 ст. л.

✓ овочевий бульйон 750 мл

✓ вершки 250 мл

✓ мелений кмин, перець, сіль, кріп

Приготування: наріжте гарбуз дрібними кубиками, додайте овочевий бульйон та вершки, приправте кропом, сіллю, кмином, перцем. Варити близько 20 хв.

Потім збийте блендером до виду пюре, за бажанням процідіть.

Порада: перед подачею бажано ще раз збити, заправити гарбузовою олією та насінням.

 

Оригінальні та незвичайні страви

 

Запечений гарбуз – «Гарбузовий рай»

Вам знадобиться:

✓ гарбуз невеликий

✓ олія з гарбузового насіння 2 ст.л.

✓ сіль, перець, мед за смаком

✓ гілочка розмарину

Приготування:

1. Почистити гарбуз, прибрати насіння та нарізати невеликими шматочками, товщиною приблизно 1см.

2. Змішати сіль, перець, мед та олію.

3. Шматочки гарбуза обмочуємо в соус і викладаємо на протизапікання. Для аромату зверху кладемо в петочку розмарину.

4. Випікати за 200 градусів.

Бутербродна намазка

✓ знежирений сир 250 г

✓ гарбузова олія 3 ст. л.

✓ сметана 1 ст. л.

✓ терті ядра гарбуза 50 г

✓ часник 1 зубчик

✓ перець, сіль

Усі інгредієнти слід висипати в ємність, перемішати за допомогою вінчика, приправити перцем та сіллю. Намазуйте масу на хліб та прикрашайте цільними зернами.

Брускети

✓ скибочки зернового або білого хліба 4 шт

✓ помідор 2 шт

✓ моцарелла пару скибочок

✓ гарбузова олія, базилік, оливки

Підсушіть хліб у тостері або в духовці. Наріжте помідор і моцареллу невеликими шматочками. Полийте хліб олією, зверху покладіть моцареллу, помідор, оливки, прикрашайте листочками базиліка. За бажанням додавайте маслини, крем-сир, кріп та будь-яку зелень.

Гарбузова олія підходить для різних страв. Найбільш популярними вважаються салати, адже він є оптимальним для всіх різновидів. Достатньо кілька столових ложок і страва стає не тільки смачнішою, а й кориснішою.

Експериментуйте, готуйте смачно та корисно!